Марта Стюарт успішна бізнес-вумен, дає цінні поради щодо організації порядку та комфорту на кухні.
Якщо дотримуватись правил Марти Стюарт, то і на маленькій кухні може виявитися достатньо місця (про що ви, ймовірно, і не підозрювали). Якщо ж ваша кухня простора, – ця галерея стане джерелом корисних ідей.
Сама Марта має немаленьку кухню, вона її правильно зонувала, розділивши на 2 візуальні частини: для повсякденного приготування та для приготування сніданку, відповідно до них розподілені і системи зберігання начиння. В результаті не витрачати час на перебіжки, оскільки від дверей можна відразу перейти в необхідну зону.
Три важливі елементи робочої зони кухні, на думку Марти:
-широка стільниця,
-можливість сісти під час кухонного клопоту (передихнути або для тривалих монотонних процедур, наприклад, для чищення картоплі),
-гарне освітлення в зоні миття.
Системи зберігання на кухні Марти Стюарт:
Жодна кухня не обходиться без шаф, які кожна господиня вибирає на власний смак. Марта вважає, що тим із них, де зберігається посуд, бажано бути відкритими. Це додає візуальної легкості, а гарний (або навіть просто однаковий) посуд сам собою виглядає як декор. Чашки для гарячих напоїв Марта тримає на відкритих полицях поруч із кавоваркою, повсякденні тарілки – у шафі зі скляними дверцятами, а скло – у вітрині, відкритій з трьох боків.
Якщо ви – любитель приготування, швидше за все, у вас буде достатньо спецій. Не ховайте цю екзотику в шафи, а перекладіть у однакові скляні банки та розмістіть на видному місці! Чим не додатковий декор?
Якщо ви прихильно ставитеся до відкритих систем зберігання, – спробуйте частину пристроїв розмістити у високих банках (відерках), це теж виглядає оригінально. Єдине обмеження: всі вони повинні бути витримані в одній кольоровій гамі або в нейтральних тонах, або поєднуватися за стилістикою, інакше виникне враження надмірності.
Окрім шаф і полиць, не забудьте про можливості плетених кошиків, вінтажних коробок та чаш з металевої сітки, вони не тільки практичні, але й здатні підтримати загальний стиль вашої кухні (еко, ретро, хай-тек тощо).
Підвісні елементи:
Частину кухонного начиння можна підвісити. Наприклад, використовуючи старовинні принцпи французьких господинь. А також не забуваючи про те, що речі повинні зберігатися поруч із місцем їх використання, пошукайте в магазинах міні-сітки, гачки тощо, щоб дрібниці не заважали вам швидко навести лад.
Серед інших корисностей для кухні Марта звертає увагу на:
-бокові обмежувачі стільниці,
-можливість зберігати складні речі в самих нижніх ящиках підлогових шаф (тут – складні сходи),
-присутність мінімум двох контейнерів для сміття (навіть якщо вам байдуже ставлення до сортування відходів з точки зору екології, швидше за все, один тип сміття, наприклад, “мокрий” буде накопичуватися швидше, ніж, наприклад, папір або пластик, а виносити його буде зручніше).
Комфорт для домашніх вихованців та їх господарів:
Марта Стюарт не забуває про комфорт своїх улюбленців, а їх у неї дуже багато: 3 собаки, 5 кішок і 22 канарки. Розміщення мисок на підставці заощадить час на миття підлог (адже деякі домашні вихованці не відрізняються “правилами гарного тону” і намагаються вийняти ласий шматочок ближче до себе). Сухий корм Марта зберігає у прозорих пластикових контейнерах (відразу видно, що всередині). Поводки та іграшки – розміщує в окремій скриньці, а додаткові матрацики та підстилки – у плетених кошиках.
Також, Марта показала контейнери, в яких дуже грамотно розподілено вміст. Одне з ключових правил порядку – сортування. Тут кожна скринька має своїх “постійних мешканців”. Їх дуже багато, але якщо правильно об’єднати їх відповідно до функцій або кухонного процесу, – будь-яка дрібниця знайдеться за лічені секунди.